AkvarieDyr.dk

 

 

 

 

 

 

 

LOP.dk

LED akvarielampe
til dit akvarie.
Kun 212,50 kr.

Rigtig god kvalitet

 

Galaxy Rasbora (Danio margaritatus)

 

Kaldenavn: Startede med at hedde Microrasbora sp. "Galaxy", men nu mest kendt som Margaritatus Danio eller Galaxy Rasbora, derudover har jeg set den beskrevet som Dværggalakse Rasbora og Celestichthys Margaritatus. Mange navne til en lille fisk, som meget sent er blevet opdaget.


Histore:
Galaxy Rasbora blev fundet i 2006 i Myanmar (tidligere Burma) ligger mellem Thailand og Laos. Den lever i små søer i 1000 m højde, samt oversvømmede arealer. Gennemsnit vandtemperatur på 22 grader.

 

Temperatur:
Galaxy Rasbora Befinder sig fint i temerperatur mellem 18 og 28 grader. Det er en fisk med mange muligheder, da den kan gå ved næsten alle temperaturer.

Mad:
Galaxy Rasbora spiser det samme som en guppy, men gerne lidt mindre stykker flagefoder. Galaxy Rasbora går sjældent helt op i overfladet og henter føde, det samme gælder på bunden. Den befinder sig bedst midt i akvariet, sammen med hele flokken.


Opdræt:
Du kan læse side op og side ned med alle de ting man skal gøre for at opdrætte dem, men hvorfor gøre det svært når det kan gøres nemt.

Her ser du forskel på en han og en hun:


En hun der går med æg


Du tager en han og 2 hunner fra flokken, og sætter dem i et lille akvarie for sig selv. Eller blot en lille plastkasse som her:

 

Dette akvarie skal helst have et bunddække af javamos eller en tæt plante bund. Lad akvariet stå lidt tid lidt tid, så den får lidt algedannelse. I denne algedannelse lever der nogle smådyr, som ungerne kan spise de første dage.
Husk at bruge vand fra et kørende akvarie.

 

 

Derudover skal du blot have en ilt sten eller lign. Varmelegme er ikke nødvendig da de trives fint i temperaturer ned til 17-18 grader.

 

 

 

Her lader du dem gå i 3-5 døgn, hvorefter du sætter dem tilbage til flokken igen. Efter ca. 36 timer begynder der at dukke små bitte fisk op. De klæber sig de første 24-48 timer til f.eks glasset, hvorefter de begynder at svømme frit. Hvis du vælger de hunner der er tykkest, så vil det lykkes de fleste gange. Jeg har set flere gange, at der kan gå 5-6 dage før de alle er klækket.

Du kan se på hunnen om hun går med æg, da vil hun have en stor mave og en streg ved køns åbningen. Efter ca. 8 uger kan du lukke ungerne sammen med flokken, og efter 16-18 uger er de også klar til at yngle.

 

Foder til galaxy rasbora ungerne:
Du kan købe dig fattig i foder, men du kan også gøre det nemt og billigt. Jeg tager en frostpose og smider en håndfuld flagefoder i posen. Herefter slår jeg på posen til flagerne bliver til helt bitte små stykker, nu har du dit foder til ungerne. Husk de spiser ikke meget, men meget gerne 3-4 gange om dagen. Du kan med fordel, blande lidt afskaldet artemia æg i din blanding.

Alder:
Vides endnu ikke helt, da der i fangeskab ikke er opdrættet nogen der er døde af alder endnu. Fisken er først fundet i 2006, så de bliver mere end 5-6 år. Et gæt vil være en levealder 7-9 år.

Mine test med Galaxy Rasbora viser:

1. Jo større/ældre dine hunner er, jo flere æg/unger

2. Temperatur over 26 grader, så får du færre unger/æg. Det samme gælder temperatur under 20 grader. Jeg har ikke oplevet nogen forskel om der er 20 eller op til 26 grader i akvariet.

3. Hvis du har fisk der jagter dem mister de meget af deres farve, et godt tegn på at de ikke trives.

4. Galaxy Rasbora er en flokfisk og trives bedst i en lille flok, tydeligt at farverne bliver flotter når de ikke går alene.

5. Efter jeg har målt 20 hanner og 20 hunner, så ligger størrelsen mellem 2,7 og 3,2 cm. Hannerne var alle 2,9 til 3,2 og hunnerne 2,7 til 3,1.

Her ses en hun på 2,9 cm

6. Mine opdrættede unger er langt mere fremme i akvariet, end de første jeg købte ved forhandler. Så konklusionen må være at mere menneskekontakt, gør fisken mindre sky.

 

7. Lidt forskelligt føde, kan få den røde farve til at blive endnu mere intens.

 

8. Det mindste stress får farven til at forsvinde, så hvis fisken ikke trives bliver den lige så lys som på billedet med min hun der bliver mål.


 

 

Akvariedyr.dk © 2014