AkvarieDyr.dk

 

 

 

LOP.dk

LED akvarielampe
til dit akvarie.
Kun 212,50 kr.

Rigtig god kvalitet

 

 

 

 

 

Trichopodus trichopterus



Kaldenavne:
Trichopodus trichopterus

Blå Gurami, 

Historie:
Kommer fra Sydøst Asien lever i, tæt beplantede områder, rismarker, og langsomt flydende floder. Den Blå Gurami lever på meget lavvands områder.

Blå Gurami er en Labyrintfisk: En labyrint er et hjælpeorgan labyrintfisken har, dette hjælpe organ gør at de kan trække vejret og overleve i meget mudret vand.


Størrelse:
Hunner 12 cm. Hanner 15 cm.

Temperatur:

24-30 grader




Mad:

I akvariet er den nærmest alt ædende. De skal dog helst have levende / frossent foder for at komme i legehumør.
Frosne myggelarver er f.eks. gode til dem. Akvariet de skal være i til daglig, skal være tæt beplantet med skjulesteder til hunnen og en akvarie størrelse på over 200 l. 

Formering:

Når man har et par man vil prøve at avle på, skal man sikre sig, at de er sunde og uden fejl i finner og lign.

Typer: Der findes flere forskellige typer Blå Gurami. Den almindelige blå med to pletter, og så er der en mere pigmenteret type, den kaldes Cosby Gurami & Guld Guramien. De er alle avlet ud fra den oprindelige Trichopodus trichopterus.

De billeder der følger med dette opdræt er af Cosby typen. Jeg har valgt dette par for at prøve at videreføre pigmenteringen hos hunnen, den har en sort plet ved det ene øje. Det var den eneste af ca., 800 unger med den plet.

De er kønsmodne når de er 6-9 mdr. gamle.


Kønsforskel:
Hanner har en tilspidset rygfinne.
Hunner: Har en afrundet rygfinne.

Yngleakvariet:
Jeg bruger et 54 l. akvarium, med blødt vand, ca. 4-6 DH. PH. Ca. 6-7. I praksis gør jeg det, at jeg taget 20 l. vand fra mit selskabsakvarium, det er alm. hane vand med en DH på ca. 10.
Resten dvs. 20 l. da akvariet ikke skal fyldes helt op, er R/O (Omvendt Osmose) vand, eller regnvand. Pas på med regnvand da der kan være bakterier i, nogle har mistet mange fisk ved at bruge forurenet vand.

Jeg kommer herefter 4-6 Ellekogler og et Ketapang blad i vandet for at sænke PH-værdien. Temperaturen skal op på ca. 28°. Denne temperatur holdes under hele opdrættet, da ungerne ikke vokser så hurtigt ved en lavere temperatur.

Derskal nogle flydeplanter i, samt noget hunnen kan gemme sig bagved, jeg bruger en trærod til det. Når alt dette er klar, sættes parret i Akvariet.

Samtidig laves en Infusorie kultur, Længere fremme i beskrivelsen står der om brugen af Infusorier og hvor nemt du laver den. Det er meget vigtigt at den bliver lavet på dette tidspunkt, da ungerne ellers ikke har noget at leve af.




Hannen kan være aggressiv over for hunnen og jagte hende, men han vil begynde at bygge en skumrede, som regel i et hjørne af akvariet. Denne er ikke ret stabil og bliver tit ødelagt ved hannens jagt efter hunnen.

Der går som regel en til to dage før hannen omslynger hunnen under reden, hannen befrugter æggene, som stiger op til skumreden. Hannen samler de æg der ikke er i reden og skubber dem hen til reden. Nu fjernes hunnen, da hun vil æde løs af æggene. Hannen fjernes når æggene klægger efter ca. et døgn.


Helt nye blå gurami unger

Du kommer en luftsten i akvariet, til svag gennemluftning. Efter 10 dage tappes vand af, så vandstanden kun er 10 cm. Dette fordi de danner deres labyrint, deres hjælpe organ til at trække luft med. Dette er meget vigtigt, da mange ellers vil dø, hvis vandstanden ikke sænkes. Denne vandstand holdes ca. 4 uger, til man ser de fleste gå til overfladen jævnligt for at trække luft.

Herefter fylder man dagligt 2-3 l. vand i, til akvariet er fyldt. Når der er vand nok til at der kan være et filter, kommer man et luftfilter i, f.eks. en Elefantfod. 

Opfodring: Efter ca. 2 dage er blommesækken opbrugt og ungerne skal have noget meget småt foder. Man kan bruge forskelligt flydende foder til dem, f.eks. JBL Nobil Fluid eller lignende. Jeg bruger Infusorier lavet på tørret bananskræl. Infusorier fodres der med på følgende måde, hæld lidt fra glasset ned til ungerne nogle gange om dagen. Det skal passe med at glasset er tømt på 5-7 dagen, så er de store nok til Artemia

Der fodres med infusorier i ca. en uge. Nu er de store nok til nyklæggede Artemia, det skal de have til de kan tage enten tørfoder eller meget småt frostfoder.


Unger ca. 2 uger gamle


Unger ca. 6 uger gamle

Med så mange unger de kan få, skal man beslutte sig om, hvor mange man kan fodre op. De kan få op til 2000 unger. De vokser meget uens, når de er to uger begynder jeg at sortere de mindste fra, det gør jeg en gang om ugen til jeg har dem tilbage, jeg har plads til. Når de er 3-4 mdr. gamle er  de klar til et evt. salg, ca. 4 cm.

Opfodringen:
Samtidig laves en Infusorie kultur, foder til de første dage. Man tager en tørret bananskræl, kommer den i et 1 liters glas med vand og stiller det lyst, efter ca. 6-7 dage er vandet blevet uklart, det er Infusorier. Længere tilbage i beskrivelsen står der om brugen af Infusorier. Det er meget vigtigt at den bliver lavet på dette tidspunkt, da ungerne ellers ikke har noget at leve af.

Ps. Ved opdræt kan man ikke overholde reglen med en cm, fisk pr, liter vand. Vandskifte: ca. 2 liter om dagen med tempereret vand, når ungerne er 4 uger, det skal bare være almindelig vand fra hanen.


 

Skrevet af: Benma for Akvariedyr.dk

AkvarieDyr.dk © 2014