Ancistrus sp.

Han og hun

 

Kaldenavne:

Ancistrus

Sugemalle

 

Historie:

Ancistrus SP. har ikke et L nr. fordi det er en krydsning fra flere oprindelsessteder i Sydamerika

Der findes mange varianter af dem, red, super red, albino, og krydsninger mellem dem.

 

Størrelse:

ca. 12-14 cm

 

Alder:

Når alderen er ca. et år, er størrelsen ca. 7 cm. Samt en tydelig kønsforskel. Hanner udvikler et ”skæg” Tentakler, der forgrener sig ved 2-3 års alderen. Hunner har son unge ikke Tentakler, men får nogle små nogle ved 2-3 års alderen, som bliver ca. 2 mm lange, mod hannens ca. 15 mm.

Ancistrus levealder mellem 11-14 år.

 

Temperatur:

Temperatur fra 22-28 grader passer mallen bedst.

 

Mad:

Ancistrus SP. er (herbivore) dvs. algeædere, de kan fodres med grøntpiller, søde ærter, spinat og meget andet grønt. Det er også vigtigt at de har et stykke træ i akvariet, da de har brug for de enzymer der er i træet, til deres fordøjelse. Et par gange om ugen kan de få frosne myggelarver eller animalske mallepiller, hvis de får for meget animalsk føde, kan de dø af fedme.

AkvarieDyr.dk © 2011

Han ancistrus

 

Formering:

Opdrættet starter med at udvælge de fisk man vil avle på, de skal være i god foderstand, tag hvis muligt 2,2 og sæt dem i et akvarium på 54-100 l. For at få dem i legehumør kan man lave 2-3 vandskift om ugen med koldt ledningsvand, det plejer at få dem i leg. Når du ser hannen vogter æggene inde i hulen, vent  5-6 dage, flyt så hulen med hannen i over i et andet akvarium, gerne lidt mindre og uden bundlag, kun en luftsten og et luftfilter, evt.  en elefantfod, dette for at ungerne ikke bliver suget ind i filtret. Efter ca. 7. dagen klægger æggene, men hannen bliver til de er fritsvømmende, det er de efter 6-7 dage. Så flyttes hannen tilbage hvor han kom fra og opfodringen kan begynde.

Ancistrus SP. æg

 

Valg af mallehuler:

Her bruger jeg nu kun mallerør, runde eller firkantede med en åbning på ca. 23-26 mm og en længde på 15 cm. Jeg har prøvet med halve kokosnødder i samme akvarium, som der var rigtige mallehuler i - dvs. rør - her valgte de hver gang røret.

 

Opfodringen:

Det er meget vigtigt at ungerne får noget godt foder, især i starten. Jeg bruger de første uger Tetra Pleco Min, det er specielt godt fordi det kan knuses. Du giver den så lidt af gangen, ikke mere end de spiser på et par timer. En gang dagligt skal bunden renses for foderrester og andet skidt. Der skal helst et dagligt vandskifte til, på 10 % ledningsvand, gerne tempereret i starten. Efter ca. 4 uger kan du begynde at give dem lidt blendede grøntsager, f.eks. søde ærter og spinat en gang imellem. Når unger er 3 cm er de klar til et evt. salg - ikke før - da de er meget følsomme ved flytning og for mange vil dø. Dødeligheden hos mig er ca. 5 % fra dag et, så man skal regne med, at ikke alle overlever. Et vellykket kuld kan give fra 50 for helt unge Maller til over 200 for store voksne.

Nyfødte Ancistrus SP. unger

Unger ca. 1.5 cm

 

Bedste setup for opdræt:

Til opdræt bruger jeg et 54 l startsæt, til 1-2 hanner og 2 hunner. Der er ikke andre fisk deri, der er bundlag og planter samt en trærod og 5-6 mallehuler, mallehulerne vender alle ud mod forsiden af glasset, så jeg med en lygte kan se om der er æg i dem. Der er endvidere et indvendigt filter samt en luftsten.

 

 

Skrevet af: Benma for Akvariedyr.dk