AkvarieDyr.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opstart af akvarie

 

Følgende skal du have:


Akvariet:
Du skal vælge dig et akvarie, som passe til dig og pladsen til det. Tag en rundtur på nettet og i de nærmeste akvariebutikker, og se hvad du kan få. Du skal købe efter din egen smag, men glem alt om at bruge en bowle til fisk. En bowle gør dine fisk stressede, da de ikke kan finde ro. Du må dog gerne bruge en bowle til rejer, snegle osv... blot ikke til fisk.
 
Hvis du ønsker dig nogle bestemte fisk, så undersøg først hvad fisken kræver af plads før du køber akvarie.


Lampe:
Mange akvarier har lampen indbygget, men der er stor forskel på hvor mange watt de bruger. Så her skal du tænke over strømforbruget, men også hvad dine planter har behov for. Dine fisk, rejer og snegle stiller ikke de store krav til hvilken lampe du bruger. Lyset er mest for at du kan se alt i akvariet, samt at dine planter trives. Nogle plante typer kan værre meget lys krævende, men læs om dine planter inden du køber.




Varmelegeme:
Det er den del i akvariet, der kan bruge mest strøm. Et varmelegeme kan nemt bruge 1000 kr eller mere om året i strøm, hvis du vælger at have meget varmekrævede fisk. Så tænk over hvilke fisk du køber, hvis du vil holde dit strømforbrug nede. Mange bliver overrasket over hvor meget strøm deres akvarie forbruger.

Et lille fif: Tænk over at der findes et utal af fisk, rejer og snegle der sagtens kan gå ved stuetemperatur uden varmelegeme. Dermed vil dine udgifter til varmelegemet være meget mindre, da den største udgift meget nemt kan være varmelegmet.
 

Pumpe med filter:
Du skal have en pumpe med indbygget filter, den sørger for at ilte dit akvarie og opretholde en bakteriekultur i akvariet. Hvis du har et akvarie på mindre end 80 L vil jeg anbefale et indvendigt filter, men hvis du har flere akvarier eller dit akvarie er større end 80 L kunne det være en fordel at kigge på en udvendig pumpe.

Fordelen ved at have en udvendig pumpe:
1. Den fylder ikke inde i akvariet.
2. Den nemmer at holde ren, da den er meget større.
3. Den er mere driftstabil og kan give mere tryk.
4. Den kan udnyttes til flere akvarier på engang. 

Den udvendige pumpe har ikke kune fordele: 
1. Hvis den går i stå, så bliver der ikke iltet i nogen af dine akvarier.
2. Hvis du får sygdom i det ene akvarie, vil du nemt kunne få det i et andet.
3. Prisen er dyr for en god udvendig pumpe.
4. Kan blive utæt og du kan risikere at få vand ud på gulvet.

Bundlag
Før du lægger dit bundlag i akvariet er det vigtigt, at du først læser om fiskenes behov. Fiskene kan kræve sand, eller sten som bundlag. Husk at skylde dit bundlag før du kommer det i akvariet, så undgår du uønsket skidt derfra.
 
Du behøver blot at have ca. 3 cm bundlag, det er nok til at planterne kan sætte sig godt fast og at hele bunden er dækket. Pas på ikke at risse med sten i bunden af akvariet, da det kan give risser og med tiden revner så du skal have skiftet dit glas. Derudover vil det også være surt at få alt vandet ud i stuen, pågrund af en revne man kunne have undgået ved at være lidt forsigtig.
 
Placering af akvariet
Du skal undgå direkte sollys, da det kan give algeproblemer i akvariet.
Placer dit akvarie i et hjørne eller der hvor solen ikke rammer akvariet. Derudover skal du huske at bordet til akvariet er stabilt, har hørt alt for mange historier om vand i stuen pågrund af ustabil hylde eller reol. Husk et akvariet er meget tungt.
 
Indretning
Undgå at fylde akvariet med alt mulig, lav det enkelt og giv fisken plads til at svømme på. Lav lidt gemme steder, så yngel også vil overleve. Tætte planter, stensætninger, og flyde planter er gode gemmesteder for yngel.
 
Klar til at hælde vand i akvariet

Du får 2 muligheder:

1) Hæld vandet ned på en sten eller lign. på bunden, så slipper du for at sand og støv hvirvler rundt i vandet. Brug altid kold vand, da det varme ikke er så iltrigt og kan indeholde bakterier eller kobber. Tilsæt så aquasafe og sæt varmelegemet til 25 grader. Sæt et tænd/sluk ur til lyset og lad det være tændt ca. 10 - 12 timer om dagen. Akvariet skal køre sådan i mindst 6-8 dage, før du isætter fisk. Herefter vil der være en bakteriekuldtur i dit akvarie som beskytter dine fisk. Har man tiden vil det også være fint at vente 14 dage, jo længere tid jo bedre.

 

2) Hvis du kan være heldig at få vand med fra forhandleren eller endnu bedre at du kender en privat med et akvarie der har kørt længe. Så kan du allerede isætte dine fisk efter 2-3 døgn. Grunden er at der allerede er en bakterie kuldtur i vandet, og det vil hurtig være i dit filter. Det samme gør man med flere akvarier, når jeg sætter et nyt op tager jeg blot vandet fra et andet akvarie og sætter allerede fisk et par dage efter.

 


Fodring
Det bedste for dine fisk er, at du fodrer dem flere gange om dagen, men i små portioner. Jeg fodrer mine fisk 2 gange om dagen. Dvs. 1 gang om morgen, når jeg vågner og anden gang om aftenen, når jeg selv skal til at spise.
Giv dine fisk 1 fastedag om ugen. så dine fisk kan fordøje foderet inde i maven.
 
Der findes flere typer foder til fiskene. Det kan f.eks. være:

Tørfoder/Flagefoder


Malle piller

Knust tørfoder til yngel
Frosne myggelarver
Levende myggelarver
Artemia (Mest til fiske yngel, men gør også godt for voksne fisk)
osv..
 
Som sagt, der findes rigtig mange forskellige slags foder.
Det er dog også vigtigt og vide, hvad fiskene skal have af foder. Spørg til hvad andre bruger til samme fisk, reje eller snegl. Du kan hurtig tømme pungen ved at købe dyrt foder, som du slet ikke har behov for.
 
Vandskift mindst hver anden uge
Du skal fjerne ca. 20-30 % af vandet og fylde op med nyt fra hanen. Brug ikke det varme vand, da det kan indeholde ting dine fisk og især rejer ikke kan tåle. 

Køb en spand, som du kun bruger til dit akvarie. Hvis f.eks konen lige har brugt den til gulvvask, så er der stor risiko for dine fisk vil dø. Sæbe er livsfarligt for akvariedyr.

MEN; Hvis du er sikker på at der ikke er kobberrør i huset og dit varmevand er mindst 60 grader varmt, så vil man kunne spare opvarmningen med varmelegmet og bruge tempereret vand fra hanen.

 

Rensning af filteret
Det er meget vigtig at du altid bruger dit akvarievand til at rense dit filter.
Du kan slå din bakterie kultur ihjel, hvis du vasker det for godt i rent vand. Selvom det kan lyde tåbeligt for en nybegynder, så er det meget vigtigt.

Rensning af glasset indvendig for alger
Hvis der sidder alger på glalsset, kan du fjerne det med en algeskraber eller en køkken/gryde svamp. Husk brug aldrig sæbe eller f.eks en svamp der er blevet brugt andre steder.
 
Antal fisk i akvariet
Overfyld ikke dit akvarie med fisk. Dette kan betyde stress hos fiskene, svamp eller dødsfald i akvariet. En regl siger 1 cm fisk til 1 liter vand, min regl for mine akvarier er 1,½ cm fisk til 1 liter vand. Husk at mange fisk du køber er ungfisk og de bliver større.
 
Dette er ikke en komplet vejledning, men en hjælp til en opstart af en ny akvarie. 


 

 

 
 

AkvarieDyr.dk © 2011