Varmelegeme:

Husk ved køb af varmelegeme, at det er den del i akvariet, der kan bruge mest strøm. Et varmelegeme kan nemt bruge 1000 kr eller mere om året i strøm, hvis du vælger at have meget varmekrævede fisk.


Tænk over hvilke fisk du køber, hvis du vil holde dit strømforbrug nede. Mange bliver overrasket over hvor meget strøm deres akvarie forbruger.


Lille akvarie guide, før køb af varmelegme: Der findes et utal af fisk, rejer og snegle der sagtens kan gå ved stuetemperatur uden varmelegeme. Dermed vil alle dine udgifter til både køb og forbrug fra varmelegemet være sparet.

Pumpe med filter:

Noget af de vigtigste for opstart af akvarie er en akvariepumpe. Du skal have en pumpe med indbygget filter, den sørger for at ilte dit akvarie og opretholde en bakteriekultur i akvariet. Hvis du har et akvarie på mindre end 80 L vil vi anbefale et indvendigt filter, men hvis du har flere akvarier eller dit akvarie er større end 80 L kunne det være en fordel at kigge på en udvendig pumpe.


Fordelen ved at have en udvendig pumpe:

1. Den fylder ikke inde i akvariet.

2. Den nemmer at holde ren, da den er meget større.

3. Den er mere driftstabil og kan give mere tryk.

4. Den kan udnyttes til flere akvarier på engang. 


Den Udvendige pumpe har ikke kun fordele: 

1. Hvis den går i stå, så bliver der ikke iltet i nogen af dine akvarier.

2. Hvis du får sygdom i det ene akvarie, vil du nemt kunne få det i et andet.

3. Prisen er dyr for en god udvendig pumpe.

4. Kan blive utæt og du kan risikere at få vand ud på gulvet.


For dig der lige er startet op med dit første akvarie, så vil vores guide være at købe en indvendig pumpe. HUSK at læse på pakken til pumpen, at den passer til den størrelse akvarie du køber.

Bundlag

Før du lægger dit bundlag i akvariet er det vigtigt, at du først læser om fiskenes behov. Fiskene kan kræve sand, eller sten som bundlag. Husk at skylde dit bundlag før du kommer det i akvariet, så undgår du uønsket skidt derfra.


Du behøver blot at have ca. 2-3 cm bundlag, det er nok til at planterne kan sætte sig godt fast og at hele bunden er dækket. Pas på ikke at risse med sten i bunden af akvariet, da det kan give risser og med tiden revner så du skal have skiftet dit glas. Derudover vil det også være surt at få alt vandet ud i stuen, pågrund af en revne man kunne have undgået ved at være lidt forsigtig.


Før du tilsætter grus, kan du med fordel fylde 10 cm vand i først. Så vil grus og småsten ikke falde så tungt.

Placering af akvariet

Du skal undgå direkte sollys, da det kan give algeproblemer i akvariet.


Placer dit akvarie i et hjørne eller der hvor solen ikke rammer akvariet. Derudover skal du huske at bordet til akvariet er stabilt, har hørt alt for mange historier om vand i stuen pågrund af en ustabil hylde eller reol. Husk at akvariet er meget tungt, når det er fyldt med vand.


Vores akvarieguide til dig er: Sollys må aldrig ramme dit akvarie, da det kun giver dig problemer.


Indretning

Undgå at fylde akvariet med alt mulig, lav det enkelt og giv fisken plads til at svømme på. Lav lidt gemme steder, så yngel også vil overleve. Tætte planter, stensætninger, og flyde planter er gode gemmesteder for yngel.

Klar til at hælde vand i akvariet

Vores guide for opstart af nyt akvarie, så får du 2 muligheder:


1) Hæld vandet ned på en sten eller lign. på bunden, så slipper du for at sand og støv hvirvler rundt i vandet. Brug altid kold vand, da det varme ikke er så iltrigt og kan indeholde bakterier eller kobber. Tilsæt så aquasafe og sæt varmelegemet til 25 grader. Sæt et tænd/sluk ur til lyset og lad det være tændt ca. 10 - 12 timer om dagen. Akvariet skal køre sådan i mindst 6-8 dage, før du isætter fisk. Herefter vil der være en bakteriekuldtur i dit akvarie som beskytter dine fisk. Har man tiden vil det også være fint at vente 14 dage, jo længere tid jo bedre.


2) Hvis du kan være heldig at få vand med fra forhandleren eller endnu bedre at du kender en privat med et akvarie der har kørt længe. Så kan du allerede isætte dine fisk efter 2-3 døgn. Grunden er at der allerede er en bakterie kuldtur i vandet, og det vil hurtig være i dit filter. Det samme gør man med flere akvarier, når jeg sætter et nyt op tager jeg blot vandet fra et andet akvarie og sætter allerede fisk i dage efter. Den eneste grund til at jeg venter til dagen efter, er at alt i akvarie så er faldet til ro og vandet er helt klart igen.

Fodring

Det bedste for dine fisk er, at du fodrer dem flere gange om dagen, men i små portioner. Jeg fodrer mine fisk 2 gange om dagen. Dvs. 1 gang om morgen, når jeg vågner og anden gang om aftenen, når jeg selv skal til at spise.

Giv dine fisk 1 fastedag om ugen. så dine fisk kan fordøje foderet inde i maven.

Der findes flere typer foder til fiskene. Det kan f.eks. være:

Tørfoder/Flagefoder

Malle piller


Knust tørfoder til yngel

Frosne myggelarver

Levende myggelarver

Artemia (Mest til fiske yngel, men gør også godt for voksne fisk)

osv..


Som sagt, der findes rigtig mange forskellige slags foder.

Det er dog også vigtigt og vide, hvad fiskene skal have af foder. Spørg til hvad andre bruger til samme fisk, reje eller snegl. Du kan hurtig tømme pungen ved at købe dyrt foder, som du slet ikke har behov for.

Vandskift mindst hver anden uge

Du skal fjerne ca. 20-30 % af vandet og fylde op med nyt fra hanen. Brug ikke det varme vand, da det kan indeholde ting dine fisk og især rejer ikke kan tåle. 


Køb en spand, som du kun bruger til dit akvarie. Hvis f.eks konen lige har brugt den til gulvvask, så er der stor risiko for dine fisk vil dø. Sæbe er livsfarligt for akvariedyr.


MEN; Hvis du er sikker på at der ikke er kobberrør i huset og dit varmevand er mindst 60 grader varmt, så vil man kunne spare opvarmningen med varmelegmet og bruge tempereret vand fra hanen.

Rensning af filteret

Det er meget vigtig at du altid bruger dit akvarievand til at rense dit filter.

Du kan slå din bakterie kultur ihjel, hvis du vasker det for godt i rent vand. Selvom det kan lyde tåbeligt for en nybegynder, så er det meget vigtigt.

Rensning af glasset indvendig for alger

Hvis der sidder alger på glalsset, kan du fjerne det med en algeskraber eller en køkken/gryde svamp. Husk brug aldrig sæbe eller f.eks en svamp der er blevet brugt andre steder.

Antal fisk i akvariet

Overfyld ikke dit akvarie med fisk. Dette kan betyde stress hos fiskene, svamp eller dødsfald i akvariet. En regl siger 1 cm fisk til 1 liter vand, min regl for mine akvarier er 1,½ cm fisk til 1 liter vand. Husk at mange fisk du køber er ungfisk og de bliver større.


Dette er ikke en komplet vejledning, men en hjælp til en opstart af en ny akvarie. 

AkvarieDyr.dk © 2017