Farve:
En rcs rejer viser meget tydeligt om den trives, hvis mange bliver helt lyse så kan der være et problem.
- Hvis der er for mange rejer i akvariet
- Hvis der ikke er nok mad
- Hvis der er under 18 grader
- hvis der er over 28 grader
- Hvis de konstant bliver jagtet af fisk
Vandværdi:
Der må selvfølgelig ikke være for mange giftstoffer i vandet "Nitrat", men det er der ingen problemer med i drikkevandet i Danmark.
RCS rejen har heller ingen problemer med hårdheden, eller PH værdien nogen steder i danmark. Derfor kan du roligt bruge vand fra hanen til dine RCS rejer.
Hvis det skulle have dine interesse kan du finde dit vandværk på internettet og se hvad deres værdier er.
Hvad får jeg ud af rejer i akvariet:
1. De spiser det du fodre for meget.
2. De giver dine fisk et ekstra kost tilskud.
3. De fjerner lidt alger i akvariet.
4. De giver ekstra liv, på bunden af akvariet.
5. De er flotte og sjove at kigge på i akvariet.
6. De spiser dårlige blade på dine planter.
7. Deres afføring giver en rigtig god gødning til dine planter.
8. De spiser deres egne artfælder når de dør af alderdom.
9. De spiser andre mindre døde dyr i akvariet.
Mål for undersøgelsen var:
- Hvor høj og lav temperatur kan de overleve
- Hvor høj og lav temperatur vil de føde små unger
1: forsøg: 120 RCS rejer i en 160 L gennemsigtig plastikkasse, hvor de kunne følges på tæt hold.
Her er hvad der skete ved de forskellige temperature:
Start temperatur som rejerne blev udsat for var 36 grader varmt vand og det var også det højeste jeg ville udsætte dem for. Rejer ser ikke ud til at trives med den høje temperatur og jeg måtte også samle 9 døde op, i den måned det stod på. Alle rejerne der gik til gjorde det i starten, så det var muligvis de svageste af dem og det var også et hurtigt temperatur skift. Men forsøget viste at de faktisk er i stand til at overleve ved en meget høj temperatur, men der var ingen der kom til at gå med æg i 36 graders varme. Derudover mistede mange af rejerne farven, hvilket også tyder på at de ikke trives.
Temperaturen blev sænket med 2 grader måned for måned og først da jeg når ned på 31 grader sker der noget. 3 hunner går pludselig med æg, De får lov at gå en måned mere og ungerne vokser fint, men selvom det var 3 hunner der fødte kom der kun 18 unger hvilket er noget under middel for selv en første gangs fødende CRS. Kun en reje går med æg efterfølgende, så temperaturen på 31 grader må stadigvæk være for meget for at kunne sige at de trives godt, men de overlever og yngler en smugle.
Temperaturen bliver sænket til 28 grader og så sker der noget, hele 9 hunner går efter kort tid med æg. Rejerne virker mere livlige og efter 6 uger kan jeg tælle over 100 unger. Efter 2½ måned er de fleste rejer også pludselig flotte røde igen, hvilket må betyde at de trives godt.
Temperaturen blev stille og roligt sænket med 2-3 grader hver anden dag til vi kom ned på en temperatur på 18 grader. Der var intet at bemærke ved denne store temperatur ændring, faktisk virker rejerne endnu mere friske ved 18 grader og de yngler også flittigt ved 18 grader. Efter 1½ måned ved 18 grader prøver vi at sætte dem ud i et redskabsskur hvor jeg holder temperaturen på 12-15 grader. De yngler stadigvæk og flere går med æg, men jeg føler at produktionen går lidt langsom og knap så mange unger. De holder stadigvæk farven, så de må trives endnu. Jeg måtte vente 2 måneder på at temparaturen faldt yderligere uden for, så nu svinger temparaturen mellem 6-10 grader. Jeg finder nogle få døde efter kort tid, men stadigvæk så få at de kan være døde af andre årsager. Men en ting gør at det tyder på at de ikke trives er farven. Flere skifter ham og de bliver lysere og lysere, derudover kan jeg ikke finde nogen med æg.
Så bliver det vinter i Danmark, der er faldet sne og temperaturen er ca. 4 grader i skuret, og flere dage kan jeg samle mange døde op. Der er forsat masser af rejer der lever, men ingen går med æg og få har den flotte røde dragt. Derudover flytter rejerne sig ikke meget, de ligger nærmeste i dvale. Jeg synes det er nok nu, så jeg vælger at flytte rejerne ind igen, og beslutter mig for at beholde dem jeg har tilbage, da det virkelig må være en stærk stamme af RCS rejer.
Efterfølgende har jeg set dem overleve i en lille dam, på 150 cm dybde. Sommeren efter var de helt fremme og gik med æg, så de kan muligvis overleve i den danske natur.